Vores specialpædagogiske fundament
Specialbørnehaven Væksthuset bygger vi vores pædagogiske praksis på et solidt teoretisk fundament, der tager udgangspunkt i specialpædagogiske tilgange målrettet børn med udviklingsforstyrrelser som blandt andet autisme og ADHD. Vores tilgang er både kompenserende, strukturerende og relationsbåret, og vi arbejder målrettet med at skabe trygge, meningsfulde og udviklende læringsmiljøer for hvert enkelt barn.
Stilladsering og nærmeste udviklingszone
Vi arbejder med stilladsering som en central metode, hvor vi bygger et støttende "stillads" omkring barnet. Dette sker gennem tydelig rammesætning, kontekstmarkører, visuel støtte og en bevidst brug af barnets nærmeste udviklingszone. Vi guider barnet gennem vejledt deltagelse – nogle gange ”går” vi foran, andre gange ved siden af eller bagved – alt efter barnets behov og udviklingsniveau.
Sidemandsoplæring og overindlæring
Vi tror på, at læring sker i relation. Derfor er sidemandsoplæring en vigtig del af vores praksis, hvor vi med små, konkrete forslag støtter barnet i at handle hensigtsmæssigt, eksempelvis hvisker til barnet: ”prøv at spørge, om han vil hjælpe dig”. Vi arbejder med overindlæring, hvor barnet gennem mange gentagelser opnår tryghed og mestring i forskellige situationer. Følelsen af succes er vigtigt er opnå.
Alle børn gør det bedste, de kan.
Det kan være svært for barnet i Væksthuset at afkode den sociale og følelsesmæssige kontekst. Derfor arbejder vi målrettet med at tydeliggøre mening og sammenhæng i barnets hverdag. Det gør vi blandt andet ved at:
• Skabe forudsigelighed og struktur, så barnet lettere kan forstå, hvad der skal ske og hvorfor.
• Bruge kontekstmarkører som “tak for legen” eller “nu er det spisepause” for at signalere skift og skabe ro.
• Arbejde med mentaliseringsbaseret pædagogik, hvor vi hjælper barnet med at forstå både egne og andres tanker og følelser.
Vi er optaget af at barnet udvikler kompetencer indenfor livsduelighed og får en oplevelse af mestring af eget liv. Vores mål ikke at "rette" barnet, men at skabe rammer, hvor barnet kan trives, udvikle sig og opleve succes – på egne præmisser.
Sansning, æstetik og trivsel
Vi vægter balancen mellem sansestimuli og æstetik højt. Vores fysiske miljø, inde og ude, er indrettet med omtanke, så det er tydeligt, hvad det inviterer til, men også tager hensyn til det enkelte barns behov for ro og overskuelighed. Kulturelle udtryksformer udstilles eksempelvis et bestemt sted, sådan at der tages hensyn til det enkelte barns behov for reduktion i visuelle stimuli.
Vi arbejder med low arousal og stressreducerende strategier, hvor den voksne er en rolig og regulerende medspiller.
Børnehavehunden Yatzy
Motivation og meningsskabelse med Yatzy
Børnehavehunden Yatzy er ikke bare en sød og blød ven , men også et værdifuldt pædagogisk redskab, som kan gøre en stor forskel i barnets hverdag.
Når Yatzy deltager i aktiviteter, bliver det ofte sjovere og mere meningsfuldt for barnet at være med. Hun motiverer barnet til at deltage i leg og læring, og hendes nærvær gør en stor forskel – især for børn, der har brug for ekstra støtte.
Eksempler på aktiviteter med Yatzy:
• Gemmeleg – barnet hjælper Yatzy med at finde gemte ting.
• Spille bold – styrker motorik og samarbejde.
• Vendespil på gulvet – træner koncentration og hukommelse.
• Gåture – giver ro og mulighed for samtale og refleksion.
I samspillet med Yatzy øver barnet sociale færdigheder som at vente på tur, dele, samarbejde og kommunikere – både verbalt og nonverbalt.
Yatzy hjælper barnet med at finde ro og regulere følelser, især i situationer med høj arousal eller frustration. Samtidig skaber hunden små øjeblikke af nærvær og fællesskab, som styrker barnets trivsel, selvværd og lyst til at lære.
Teoretiske inspirationskilder
Vores praksis er inspireret af blandt andre:
• Peter Vermeulen – kontekstblindhed og livskvalitet
• Bo Hejlskov Elvén – low arousal og konfliktnedtrapning
• Susan Hart og Kjeld Fredens – neuroaffektiv udviklingspsykologi
• TEACCH og Theory of Mind – struktur og forståelse af andres perspektiver
• Ditte Rose Andersen - Intensive interaktion
• Janne Hagelquist – mentaliseringsbaseret pædagogik